Panel používateľa

MORINGA - Purea

6 položiek

ZÁZRAČNÝ STROM ŽIVOTA

MORINGA OLEJODÁRNA JE STROM RASTÚCI NAJMÄ V AFRIKE, JUŽNEJ AMERIKE A V INDII. KRÁSNY SVOJÍM ZJAVOM A JEDINEČNÝ TÝM, ČO PONÚKA. JEDNOTLIVÉ ČASTI MORINGY ĽUĎIA UŽ OD PRADÁVNA VYUŽÍVAJÚ VO SVOJ PROSPECH. PÔSOSÍ BLAHODÁRNE NIELEN NA POKOŽKU A VLASY, HOJENIE RÁN V TEĽE, ALE I NA CELÚ SÚSTAVU A VŠETKY DÔLEŽITÉ ORGÁNY V ĽUDSKOM TELE...

VEĽKÁ SILA MALÝCH LISTOV

LISTY
POTRAVINÁRSKE POUŽITIE                      

KVETY
POTRAVINÁRSKE POUŽITIE

STRUKY
POTRAVINÁRSKE POUŽITIE
& VÝŽIVA

SEMIENKA
POTRAVINÁRSKE POUŽITIE
KONZUMNÝ OLEJ

KÔRA
POTRAVINÁRSKE POUŽITIE

KORENE
POTRAVINÁRSKE POUŽITIE

MÁ VIAC AKO 46 ANTIOXIDANTOV
ALANÍN, APLHA-KAROTÉN, ARGINÍN, BETA-KAROTÉN, BETA-SITOSTEROL, KAFENOYLCHINOVÁ KYSELINA, CAMPERTEROL, KAROTENOIDY, CHLOROFYL, CHRÓM, DELTA 5-AVENASTEROL, DELTA 7 AVENASTEROL, GLUTATIÓN, HISTIDÍN, INDOL OCTOVÁ KYSELINA, INDOLECETONITRIL, KAEMPFERAL, LEUCÍN, LUTEÍN, METIONÍN, MYRISTÍN, PALMITOVÁ KYSELINA, PROLAMÍN, PROLÍN, KVERCETÍN, RUTÍN, SELÉN, TREONÍN, TRYPTOFÁN, XANTÍNY, XANTOFYL, ZEATIN, ZEAXANTÍN...

A VYŠE 56 VITAMÍNOV
TU JE ZOPÁR NAJVÝZNAMNEJŠÍCH

VITAMÍN C
Prispieva k udržaniu správneho fungovania imunitného systému počas intenzívnej telesnej námahy a po nej, k normálnej tvorbe kolagénu a k správnej funkcii krvných ciev, k správnej tvorbe kolagénu a k správnej funkcii kostí, k správnej tvorbe kolagénu a k správnej funkcii chrupaviek, k správnej tvorbe kolagénu a k správnej funkcii ďasien, k správnej tvorbe kolagénu a k správnej funkcii pokožky, prispieva k správnej tvorbe kolagénu a k správnej funkcii zubov, k správnej látkovej premene dôležitej pre tvorbu energie, k správnemu fungovaniu nervového systému, k správnej funkcii psychiky, k správnemu fungovaniu imunitného systému, k ochrane buniek pred oxidačným stresom, k regenerácii redukovanej formy vitamínu E, zvyšuje vstrebávanie železa.

VITAMÍN B2 (RIBOFLAVÍN)
Riboflavín prispieva k správnej látkovej premene dôležitej pre tvorbu energie, k správnemu fungovaniu nervového systému, k zachovaniu zdravých slizníc, k udržaniu zdravých červených krviniek, k udržaniu zdravej pokožky, k udržaniu dobrého zraku, k správnej látkovej premene železa, k ochrane buniek pred oxidačným stresom, k zníženiu vyčerpania a únavy.

VITAMÍN A
Vitamín A prispieva k správnemu fungovaniu imunitného systému, zohráva úlohu v procese špecializácie buniek.

VITAMÍN D
Vitamín D prispieva k správnemu vstrebávaniu/využitiu vápnika a fosforu, k normálnej hladine vápnika v krvi, k udržaniu zdravých kostí, k udržaniu správneho fungovania svalov, k udržaniu zdravých zubov, k správnemu fungovaniu imunitného systému, zohráva úlohu v procese delenia buniek.

VITAMÍN E
Vitamín E prispieva k ochrane buniek pred oxidačným stresom.

VITAMÍN K
Vitamín K prispieva k správnej zrážanlivosti krvi, k udržaniu zdravých kostí.

VITAMÍN B12
Vitamín B12 prispieva k správnej látkovej premene homocysteínu, k správnej funkcii psychiky, k správnej tvorbe červených krviniek, správnemu fungovaniu imunitného systému, k zníženiu vyčerpania a únavy, zohráva úlohu v procese delenia buniek.

25X
VIAC ŽELEZA AKO ŠPENÁT
15X
VIAC DRASLÍKA
AKO BANÁNY
7X
VIAC VÁPNIKA
AKO MLIEKO
8X
VIAC POLYFENOLOV
AKO ČERVENÉ
VÍNO

4X
VIAC VLÁKNINY
AKO OVOS
3X
VIAC PROTEÍNU
AKO VAJCIA
3X
VIAC ŽELEZA
AKO MANDLE
10X
VIAC VITAMÍNU C AKO HROZNO
NAJVÝZNAMNEJŠIE MINERÁLY

VÁPNIK

HORČÍK

FLUÓR

MOLYBDÉN

ŽELEZO

MANGÁN

SODÍK

DRASLÍK

SELÉN

FOSFOR

ZINOK

SÍRA

CHRÓM

 

9 OBROVSKÝCH VÝHOD KAŽDODENNÉHO UŽÍVANIA MORINGY

Moringa si získava čoraz väčšiu popularitu ako nové „superjedlo". Je totiž charakteristická vysokými nutričnými hodnotami, silnými protizápalovými a antioxidačnými účinkami, schopnosťou chrániť rôzne tkanivá a mnohými ďalšími prínosmi pre zdravotný stav.

Moringa oleifera (olejodárna) je malým stromovitým druhom z Indie, Pakistanu a Nepálu, ktorý sa už po dlhé generácie používa v medicíne východných kultúr. Moringa je vhodná na prevenciu ťažkostí ako cukrovka, srdcové ochorenia, anémia, artritída, ochorenia pečene a dýchacieho systému, ako aj kožné a tráviace problémy.

Moringa sa stala populárnym prírodným výživovým doplnkom vo forme prášku zo sušených listov, ale konzumovať je možné aj struky, korene, kôru, kvety, semená aj plody tejto rastliny.

Moringa sa tradične nazýva stromom života, alebo najlepší priateľ matky a tomu zodpovedá aj jej široké využitie.

Predstavujeme Vám 9 potenciálnych zdravotných výhod konzumácie listu moringy:

1. JE PLNÁ VITAMÍNOV A MINERÁLOV?
Moringa je mimoriadne bohatým zdrojom vitamínov, minerálov a aminokyselín. Obsahuje veľké koncentrácie vitamínu A, C a E, ako aj vápnika, draslíka a bielkovín.

2. ZBAVUJE VOĽNÝCH RADIKÁLOV?
Antioxidanty obsiahnuté v moringe eliminujú voľné radikály – teda molekuly, ktoré spôsobujú oxidatívny stres, poškodzovanie buniek a zápaly.

Listy, kvety a semená moringy obsahujú antioxidanty známe ako flavonoidy, polyfenoly a kyselina askorbová.

Výťažky z listov v porovnaní s kvetmi a semenam disponujú vyššou antioxidačnou aktivitou, lepšou schopnosťou zachytávať radikály, ako aj vyšším potenciálom spomaľovania oxidácie lipidov, proteínov a DNA.

To znamená, že listy môžu vo veľkej miere predchádzať poškodeniu a degradácii, ktoré spôsobujú voľné radikály prítomné v bunkách rôznych orgánov v tele. Moringa môže udržiavať tieto orgány v zdravom a výkonnom stave.

3. BOJUJE PROTI ZÁPALU?
Zápal môže viesť k chronickým ochoreniam, medzi ktoré patria napríklad cukrovka, dýchacie problémy, kardiovaskulárne ochorenia, artritída a obezita. Moringa môže zmierňovať zápal tým, že potláča činnosť zápalových enzýmov a proteínov v tele, pričom moringa môže výrazne redukovať zápal v bunkách.

4. ZMIERŇUJE NIEKTORÉ PRÍZNAKY CUKROVKY?
Prášok z listu moringy môže veľmi účinkovať pri znižovaní hladiny lipidov a glukózy v krvi, ako aj pri regulácii oxidatívneho stresu u pacientov s cukrovkou. To znamená, že môže efektívne znižovať hladinu cukru v krvi, hladinu cholesterolu a môže zvyšovať ochranu pred poškodením buniek.

5. CHRÁNI KARDIOVASKULÁRNY SYSTÉM?
Prášok z listu moringy môže mať veľmi pozitívne účinky na srdce a obehový systém. Môže byť účinná predovšetkým pri vyrovnávaní nadmernej hladiny lipidov v krvi, prevencii upchávania ciev a znižovaní hladiny cholesterolu.

6. PODPORUJE ZDRAVIE CENTRÁLNEHO NERVOVÉHO SYSTÉMU?
Moringa obsahuje antioxidanty a stimulujúce látky, ktoré prispievajú k zdraviu mozgu a efektivite kognitívnych funkcií.

Vysoký obsah vitamínov E a C bojovuje s oxidáciou, ktorá vedie k degenerácii neurónov, čím moringa vo všeobecnosti môže zlepšiť funkciu mozgu. Okrem toho majú potenciál normalizovať hladiny serotonínu, dopa mínu a noradrenalínu v mozgu, čo zohráva kľúčovú úlohu v zlepšovaní pamäte, nálady a funkcii rôznych orgánov.

7. CHRÁNI PEČEŇ?
Listy a kvety moringy sú príznačné vysokou koncentráciou polyfenolov, ktoré môžu chrániť pečeň pred oxidáciou, toxicitou a poškodením.

Moringa má veľky potenciál redukovať celkové poškodenie, fibrózu a reverznú oxidáciu v pečeni. Olej z moringy tiež môže obnovovať hladinu pečeňových enzýmov na normálnu úroveň, znižovať oxidatívny stres a zvyšovať obsah bielkovín v pečeni.

Pečeň je zodpovedná za detoxikáciu krvi, tvorbu žlče, metabolizmus fruktózy, metabolizmus tukov a spracovanie živín, pričom tieto funkcie môže plniť iba za prítomnosti nevyhnutných pečeňových enzýmov. Je preto kritické, aby sa ich koncentrácia udržiavala na normálnej úrovni. Znížená hladina pečeňových enzýmov by napríklad mohla viesť k neschopnosti orgánu filtrovať krv.

8. MÁ ANTIMIKROBIÁLNE A ANTIBAKTERIÁLNE VLASTNOSTI?
Moringa je vo svete známa pre svoje antibakteriálne a antifungálne účinky, ktoré môžu pôsobiť proti infekciám.

9. ZLEPŠUJE HOJENIE RÁN?
Listy, koreň a semená moringy obsahujú látky, ktoré môžu stimulovať tvorbu krvných doštičiek. To urýchľuje zrážanie krvi a hojenie rán.

AKO KONZUMOVAŤ MORINGU:
Odporúčané dávkovanie: 1-2 kapsule 2 x denne, po jedle.

Tiež Vám odporúčame, aby ste vo veľkých množstvách radšej nekonzumovali výťažky zo semien moringy, keďže okrem protizápalových sa pri nich vo vzťahu s určitými bunkami vyskytli aj toxické účinky.

Moringa môže mať pri nadmernej konzumácii laxatívne účinky. Keď ju zavádzate do svojho stravovacieho plánu, ideálnou dávkou je jedna až dve kapsule dvakrát denne.

 

MÔŽE BYŤ MORINGA SKUTOČNE POTRAVINOU BUDÚCNOSTI?

Moringa oleifera, ktorá je v našich zemepisných šírkach známa ako moringa olejodárna, sa v súčasnosti čoraz častejšie označuje za superpotravinu. Jedná sa totiž o stromovitú rastlinu, ktorá môže byť bohatá na živiny, antioxidanty a mnohé ďalšie zdraviu prospešné látky. Tento takzvaný strom života pochádza z Indie a napriek jeho neuveriteľným výhodám je potrebné brať do úvahy, že jeho vysoký obsah účinných chemických látok môže vyvolávať aj nežiaduce účinky. Pred konzumáciou moringy Vám odporúčame informovať sa o všetkých jej vlastnostiach.

ČO JE MORINGA?
Moringa olejodárna je stromom malého vzrastu, ktorého pôvod sa nachádza v Indii, ale v súčasnosti rastie v mnohých častiach sveta. Každá časť tohto stromu sa považuje za jedlú a rastlina je charakteristická dlhými strukmi, od ktorých je odvodený jej názov. Slovo „murungai" v tamilskom jazyku označuje „pokrútený struk".

Moringa má naprieč svetom niekoľko rôznych názvov. V dôsledku chuťovej podobnosti surového koreňa moringy a chrenu sa niekedy označuje ako „chrenový strom". V ajurvédskej medicíne je známa ako „šigru", kým v španielčine sa označuje ako „jacinto".

Mimoriadne užitočnou je schopnosť moringy rásť v rôznych klimatických podmienkach – a to predovšetkým v subtropických oblastiach. Moringa oleifera rastie prakticky vo všetkých krajinách, ktorých obyvateľstvo trpí nedostatkom jedla a podvýživou. Práve preto sa označuje za potravinu budúcnosti a môže sa stať veľkou súčasťou komplexného plánu na zmiernenie nedostatku stravy po celej planéte.

Predpokladá sa, že moringa bola po prvýkrát objavená v severnej Indii a mohla sa používať v miestnej medicíne už pred približne 5 000 rokmi. Existujú dôkazy aj o tom, že ju využívali starí Gréci, Rimania a Egypťania. Okrem iných si vyslúžil označenia ako „Strom zázrakov", „Božský strom" a „Zázračný strom".

Je tiež dôležité poznamenať, že v prírode sa vyskytuje celkovo 13 rôznych druhov moringy. V tomto článku budeme diskutovať o druhu moringa oleifera (olejodárna) a používať iba rodový názov moringa.

POTENCIÁLNE VÝHODY MORINGY
Hodnotné vlastnosti, ktoré môžu byť vhodné na boj proti svetovému hladu, viedli ľudí k presvedčeniu, že táto rastlina je prospešnou pre všetkých. Táto rastlina je napriek tomu dostupná vo viacerých konzumovateľných formách, vrátane kapsúl, čajov a iných prípravkov. Listy sú považované za časť moringy s najvyšším obsahom živím a preto môžu byť spracovávané do výživových doplnkov. Veľká časť svetovej populácie sa v súčasnosti považuje za „presýtenú, ale podvyživenú" a moringa preto môže byť obrovským prínosom aj pre ľudí v rozvinutom svete. Zároveň je však dôležité, aby ste sa oboznámili s nasledujúcimi informáciami, najmä pokiaľ budete zvažovať konzumáciu koreňa a stonky tejto rastliny.

Medzi niektoré z najvýznamnejších vlastností moringy môžu patriť:

1. BOHATÝ OBSAH ŽIVÍN
Ako sme uviedli vyššie, moringa môžu bohatým zdrojom antioxidantov a vitamínov, ktoré zahŕňajú:
Najvýznamnejšie vitamíny: A, C, D, E, K, B1, B2, B3, B5, B7,B9, B12.
Najvýznamnejšie minerály: Vápnik, horčík, fluór, molybdén, železo, mangán, sodík, draslík, selén, fosfor, zinok, síra, chróm.

Možno ste sa stretli s tvrdeniami, že moringa môže obsahovať viac bielkovín ako jogurt, viac draslíka ako banány, viac vápnika ako mlieko a viac vitamínu C ako pomaranče. Z technického hľadiska to síce môže byť pravda, ale je dôležité poznamenať, že sa jedná o porovnanie obsahu prvku na gram hmotnosti, nie jednotku objemu. Keďže listy moringy sú relatívne ľahké, 100 gramov listov tejto rastliny by malo podstatne väčší objem ako 100 gramov pomarančov.

Moringa navyše môže byť dobrým prírodným zdrojom vyššie uvedených živín, ale jedna šálka čerstvých listov moringy môže zabezpečiť iba 10-20% odporúčanej dennej dávky. Ak by sme teda chceli moringu využívať ako „superjedlo" v našich podmienkach, museli by sme ju konzumovať v mimoriadne vysokých množstvách.

2. MOŽNOSŤ REDUKCIE ZÁPALU?
Ak Vaša strava v súčasnosti nie je aspoň relatívne vyvážená, moringa môže byť pre Vás pravdepodobne mimoriadne hodnotným zdrojom živín. Samozrejme disponuje aj ďalšími vlastnosťami, ktoré môžu byť výhodné pre ľudí po celom svete. Vysoké hladiny antioxidantov obsiahnutých v listoch moringy totiž môžu redukovať a predchádzať určitým typom zápalov.

Zistilo sa, že moringa môže obsahovať flavonoidy ako kvercetín, ale aj betakarotén, vitamín C a kyselinu chlorogénovú. Kvercetín sa niekedy môže používať ako prírodné antihistaminikum – protizápalová látka – keďže dokáže stabilizovať produkciu histamínu v tele. Kyselina chlorogénová sa vo vyšších množstvách nachádza napríklad v káve a v niektorých laboratórnych testoch sa potvrdilo, že môže pôsobiť na stabilizáciu hladiny cukru v krvi.

Keďže nerovnovážna hladina cukru v krvi je spojená so vznikom cukrovky, zápalov a iných problémov, stabilizácia krvného cukru môže byť dôležitým krokom v procese redukcie zápalových ochorení.

Opäť však platí, že pre dosahovanie dlhodobých výsledkov je potrebné pravidelne konzumovať relatívne väčšie množstvá moringy. Napriek tomu môže byť užitočná ako súčasť bežnej stravy a celkového zdravého životného štýlu.

3. MOŽNÉ POZITÍVNE ÚČINKY NA HLADINU CHOLESTEROLU
Rastlina totiž môže obsahovať biochemické zlúčeniny, ktoré môžu byť významné predovšetkým v súčasnosti, keď sa na scéne objavil výskum podkopávajúci efektivitu a bezpečnosť statínových liekov. Chris Kresser uviedol:

– Statínové lieky neznižujú riziko úmrtia pri 95% populácie a to ani pri zdravých mužoch bez predošlých srdcových problémov, žien žiadnej vekovej skupiny či starších ľudí.
– Statínové lieky znižujú úmrtnosť u mladých mužov a mužov stredného veku so skúsenosťami s takýmto problémom, ale ich prínos je malý a nie bez významných nepriaznivých účinkov, rizík a nákladov.
– Keď sa jedná o prevenciu ochorení srdca, aspirín dosahuje rovnaký účinok ako statínové lieky a je 20-krát cenovo efektívnejší.

Mnohé potraviny, ktoré pomáhajú zmierňovať zápal v tele, sa často vyznačujú pozitívnym vplyvom na hladinu cholesterolu v krvi. Strava s vysokým obsahom antioxidantov a zeleniny a nízkym obsahom cukru je samozrejme prospešná v každej situácií, ale v rámci výskumu na ľuďoch aj na zvieratách sa ukázalo, že obsah látok v moringe môže byť v tomto smere mimoriadne efektívnym.

4. VÝHODY PRE DOJČIACE MATKY?
Viaceré zdroje uvádzajú, že moringa obsahuje zlúčeniny, ktoré môžu mať pozitívny vplyv na objem mlieka počas dojčenia. Je potrebné poznamenať, že na túto tému nebolo prevedených dostatočne veľa štúdií.

5. ZLEPŠENIE ENERGETICKÉHO VÝKONU
Mimoriadne veľký počet ľudí si myslí, že moringa obsahuje látky, ktoré zvyšujú energetické hladiny ľudského organizmu. Mnohí ľudia na online diskusných fórach tvrdia, že po konzumácii moringy zaznamenali značné zvýšenie svojej energetickej hladiny. Tejto téme sa však napriek tomu venuje iba málo vedeckých štúdií, ale živiny prítomné v moringe by mohli mať vplyv aj na túto oblasť zdravia.

NA ČO SI DÁVAŤ POZOR
Rovnako ako mnohé liečivé rastliny¸ aj moringa sa vyznačuje tým, že kým chemické zlúčeniny v niektorých jej častiach sú prospešné, iné môžu vyvolávať nežiadúce účinky. To platí napríklad aj pre bazu, ktorej bobule vynikajú pri posilňovaní imunitného systému, zatiaľ čo jej listy a stonky obsahujú kyanogénne glykozidy, ktoré sú pre ľudí toxické. Listy moringy olejodárnej sú vo všeobecnosti považované za bezpečné a jedlé, ale isté obavy sa objavujú vo vzťahu k stonkám a koreňom, ktoré môžu viesť k škodlivým efektom, najmä u žien.

AKO KONZUMOVAŤ MORINGU
Zdá sa, že účinky možných živín obsiahnutých v moringe sú najsilnejšie, keď sa jej časti konzumujú v čerstvom stave. Tento strom rastie vo väčšine typov podnebí a preto je mimoriadne jednoduché pestovať ho ako prírodný výživový doplnok. Dr. Mercola však uvádza, že listy moringy sú veľmi malé a časovo náročné na zber.

ZHRNUTIE
Keďže v súčasnosti žijeme rýchlo, nešportujeme a nesprávne sa stravujeme, ohrozujú nás rôzne choroby. Práve preto by táto potravina mohla byť pre nás naozaj dôležitou – potenciálne nám môže pomôcť pri riešení rôznych problémov a môže byť užitočnou pri predchádzaní rôznych ochorení.

Výrobca:

Prehľadať výsledky filtra fulltextom

Zobraziť:
Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti
Naša webová stránka ukladá údaje na vašom zariadení (súbory cookie a úložiská prehliadača) na identifikáciu vašej relácie a dosiahnutie základnej funkčnosti platformy, zážitku z prehliadania a zabezpečenia.
Môžeme ukladať údaje na vašom zariadení (súbory cookie a úložiská prehliadača), aby sme mohli poskytovať doplnkové funkcie, ktoré zlepšujú váš zážitok z prehliadania, ukladať niektoré z vašich preferencií bez toho, aby ste mali používateľský účet alebo bez prihlásenia, používať skripty a/alebo zdroje tretích strán, widgety atď.
Táto stránka je chránená programom reCAPTCHA a spoločnosťou Google. Platia Pravidlá ochrany osobných údajov a Zmluvné podmienky.

Prihlásenie